Tłuszcz trzewny – zagrożenie dla zdrowia

0

Otyłość trzewna jest główną przyczyną rozwijającego się w jej następstwie zespołu metabolicznego. Zwiększenie ilości trzewnej tkanki tłuszczowej (Visceral Adipose Tissue – VAT) ma większy wpływ na zdrowie niż tkanka tłuszczowa podskórna. A jej nadmierna ilość ma wpływ na szereg procesów metabolicznych i pracę narządów.

Tkanka tłuszczowa trzewna (VAT – Visceral Adipose Tissue) składa się głównie z tkanki tłuszczowej zlokalizowanej w sieci i krezce (blaszce otrzewnej zawierającejnaczynia krwionośne, utrzymującej narządy jamy brzusznej: jelita, żołądek, jajniki ,jajowody). Uważa się, że nadmierna jej ilość ma wpływ na szereg procesów metabolicznych i pracę narządów. W czasie wzrostu objętości VAT wzrasta ilość wydzielanych „złych związków”, takich jak: TNF-α, PAI-1, MCP-1. Przypuszcza się, że białka te wpływają m.in. na rozwój objawów takich jak hiperglikemia i zakrzepica naczyń krwionośnych.

Badania kliniczne wskazują, że nadmiar tkanki tłuszczowej wewnętrznej jest związany z takimi chorobami, jak: choroby układu sercowo-naczyniowego, nie-tłuszczowe stłuszczenie wątroby, jak również ze zwiększoną całkowitą śmiertelnością (nawet 5 – krotną). W ostatnich latach stwierdzono silną korelacje VAT z powstawaniem nowotworów, głównie przewodu pokarmowego. Badania epidemiologiczne wykazały korelacje VAT ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego, przełyku, trzustki i wątroby. Baddly i wsp. wykazali ze VAT ma wpływ na progresję przełyku Barreta do gruczolakoraka przełyku. Stwierdzono również, mierzona w CT (tomografii komputerowej) tkanka tłuszczowa wewnętrzna (niezależnie od BMI) u chorych z gruczolakorakiem żołądka i u chorych z rakiem płaskonabłonkowych przełyku, miała większą powierzchnię w prownaniu z grupą kontrolną. Badania epidemiologiczne pokazują, że zwiększenie VAT o każde 10 cm2, mierzone w CT zwiększa ryzyko zachorowania na przełyk Barreta (stan przednowotworowy) o 9%.

Badania wykazały także korelację VAT ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego, przełyku, trzustki i wątroby. W badaniu przeprowadzonym w Japonii stwierdzono, że ekstrakt z owoców liczi zawarty w Oligo-Elite powoduje znaczącą redukcję masy ciała, obwodu brzucha, tkanki tłuszczowej trzewnej oraz zmniejszenie insulinooporności (czynnik predysponujący do rozwoju cukrzycy).

 

Oligo-Elite, 150 zł/30 kaps., www.oligo-elite.pl

 

Nasz ekspert: dr n. med. Norbert Szaluś – specjalista w zakresie medycyny nuklearnej i terapii izotopowej. Główne zainteresowania zawodowe obejmują celowaną receptorową diagnostykę i terapię chorób onkologicznych pochodnymi peptydów znakowanych radioizotopowo, jak również zastosowanie techniki PET-CT w diagnostyce chorób onkologicznych. Od kilku lat studiuje zagadnienia związane z immunologicznym działaniem preparatów związków naturalnych w chorobach przewlekłych, jak również naukowo i praktycznie zajmuje się profilaktyką i terapią chorób cywilizacyjnych z zastosowaniem związków roślinnych (m.in. polifenoli)

 

Udostępnij.

O autorze

redakcja

Zostaw komentarz

 
Testowanie

Facebook

Sieć reklamowa Google AdSense jest zewnętrznym dostawcą reklam na tej witrynie. W celu dopasowania tematyki reklam do Twoich zainteresowań i ich wyświetlenia, firma korzysta z plików cookie. Reklamy mogą być dopasowane do informacji wynikających z Twoich poprzednich wizyt w tej i innych witrynach, z wyłączeniem danych powodujących naruszenie prywatności, w rodzaju imienia i nazwiska, numeru telefonu i innych danych kontaktowych czy adresu. Możesz wyłączyć dopasowywanie reklam do Twoich zainteresowań klikając tutaj — w tym samym miejscu dowiesz się więcej na ten temat. Chcę wiedzieć więcej

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij